Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Walentynkowy sernik na zimno

Print Friendly, PDF & Email

walentynkowy_sernik_na_zimno

Bardzo efektownie wyglądający sernik na zimno na Dzień Zakochanych. Mimo że przygotowanie serduszek z galaretki jest żmudne i wymaga cierpliwości, zostanie to wynagrodzone zachwytem ukochanej osoby. Sernik jest lekki, więc idealnie będzie się nadawał na romantyczną kolację.

Składniki

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 50 g stopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej
  • 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa




Przygotowanie

Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia serduszek z truskawkowej galaretki, którą należy rozpuścić w szklance gorącej wody, przestudzić i wlać do silikonowych foremek w kształcie serca. Jeśli forma ma tylko kilka takich wzorków, trzeba pozwolić galaretce dobrze zastygnąć, wyjąć serduszka i ponownie wlać galaretkę. Wyjmowanie zawartości formy silikonowej można ułatwić sobie zanurzając jej spód na chwilę w ciepłej wodzie.

Spód:

Gdy mamy gotowe serduszka z galaretki, można zacząć przygotowanie sernika.

Herbatniki rozdrobnić w malakserze, dodać stopione i przestudzone masło, wymieszać. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić.

Ser wraz z kremówką i cukrem pudrem zmiksować na małych obrotach, następnie ciągle miksując stopniowo dodawać letnią żelatynę.

Wykonanie

W serduszka z galaretki wbić wykałaczki, żeby można było je ustawić w serniku.

Na schłodzony spód wylać masę serową, powbijać serduszka, wstawić do lodówki.

Agrestową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wg przepisu na opakowaniu), ostudzić. Gdy będzie już zimna i tężejąca, wylać ją na wierzch sernika. Wykałaczki można wcześniej wyjąć, ale są one wskazówką, gdzie kroić sernik, aby pokazać czerwone serduszka.

Sernik wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.