Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Uszka z grzybami

Print Friendly

uszka z grzybami

Na wigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami. Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty.
Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się nawet konkurs na to, kto zje barszcz czerwony tak, aby każda łyżka zawierała kawałek uszka.
Zadanie było dla mnie za trudne, uszek było za mało, a barszczu za dużo i z niedowierzaniem patrzyłam, jak doskonale radzi sobie z nim Babcia albo Dziadek. Mnie do tej pory uszek z grzybami w barszczu jest zawsze za mało. 🙂

Składniki na uszka z grzybami

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 1/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka oliwy

Nadzienie:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać oliwę i zagniatać ciasto, dolewając wodę.

Nadzienie:

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie i nie zmieniając wody, ugotować je do miękkości. Odcedzić, wywar najlepiej zachować do przygotowania np. zupy grzybowej lub można go dodać do barszczu czerwonego. Grzyby zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać.

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na złoto. Wymieszać z grzybami, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie

Ciasto cienko rozwałkować, pokrajać w kwadraty o bokach 2,5-3cm. Na każdy z nich nakładać po pół łyżeczki grzybowego nadzienia, zlepić przeciwległe końce, tak aby powstał trójkąt. Zlepić brzegi uszek, a następnie dwa rogi ze sobą, u podstawy trójkąta. Uszka z grzybami ugotować we wrzącej osolonej wodzie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.