Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Udka kurczaka w pomidorach

Print Friendly, PDF & Email

udka w pomidorach

Proste jest także smaczne. Przekonaliśmy się o tym, przygotowując udka kurczaka w pomidorach. Wystarczy tylko kilka składników, które prawie zawsze są w lodówce, aby powstało sycące, smaczne i kolorowe danie. Do tego szybko się je przygotowuje i mało rzeczy do zmywania się produkuje. 😉

Składniki na udka kurczaka w pomidorach

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Udka z kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Podsmażyć je na oleju w głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor.

Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z mięsem. Gdy cebula zrobi się miękka, dodać pomidory z puszki, przyprawy i cukier. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu 40 minut – od czasu do czasu przemieszać i odwrócić mięso. Jeżeli sos za bardzo odparuje, należy dolać trochę wody.

Na koniec potrawę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udka kurczaka w pomidorach posypać pokrojoną natką pietruszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.