Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami

Print Friendly, PDF & Email

udka kurczaka pieczone z ziemniakami

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami są dobrym pomysłem na przygotowanie prostego i szybkiego obiadu. Do ich przyprawiania można użyć ulubionych ziół, a główną zaletą jest to, że kurczak i ziemniaki pieką się razem, co pozwala zaoszczędzić czas. Pieczone udka kurczaka z dodatkiem ziemniaków zrobimy jeszcze nie raz, gdyż na dłuższe gotowanie w tygodniu brakuje nam czasu.

Składniki na udka kurczaka pieczone z ziemniakami

  • 4 udka z kurczaka
  • 1kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

W miseczce wymieszać łyżeczkę rozmarynu, majeranku i oregano z łyżką oleju. Dodać sól i pieprz.

Udka kurczaka natrzeć obficie ziołową marynatą, wstawić na 30 minut do lodówki.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Wykonanie

Ziemniaki i cebulę umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i posypać ziołami, dokładnie wymieszać.

Na wierzch ziemniaków położyć udka kurczaka, przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 60 minut.

Po tym czasie zdjąć folię, piec jeszcze 10 minut, do zrumienienia się mięsa.

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami podawać od razu po upieczeniu z ulubioną surówką.




1 Komentarz

  1. 16 października 2017    

    najlepsze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.