Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tzatziki

Print Friendly, PDF & Email

tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip, który jest wykorzystywany do dań pieczonych, smażonych czy grillowanych. Nam posłużył jako dodatek do frytek i też bardzo dobrze się sprawdzi.
Ja poznałam jego smak już kilkanaście lat temu, kiedy to Mama po powrocie z Niemiec przygotowała tzatziki na rodzinne grillowanie. Od tej pory zawsze gości on na piknikowym stole i znika najszybciej z podanych sosów, nic w tym dziwnego – idealnie pasuje do pieczonej karkówki lub kiełbasy.

Składniki na tzatziki

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 250 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Ogórek umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut, następnie odcisnąć wodę.

Do miski wlać jogurt, dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki.

Tzatziki serwować schłodzone.




1 Komentarz

  1. 20 sierpnia 2016    

    Ja podpatrzyłem go w Grecji-ale i tak robię po swojemu…
    Ogórka po obraniu przekrawam wzdłuż i łyżeczką wydrązam wodnisty miąższ,wtedy ucieram na tarce o dużych oczkach,solę i po 15 min odciskam nadmiar wody.Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę,pieprz, jogurt najlepiej typu greckiego,trochę oliwy z oliwek i odrobinę mięty świeżej.Najlepiej smakuje z poszatkowaną sałatą lodową,ale także do pieczonych ziemniaków i mięs

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 − 6 =