Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Print Friendly

twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Każdy z nas lubi powracać do smaków dzieciństwa, jednym z nich jest twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Z niecierpliwością obserwowałam, jak w przydomowym, wiejskim ogródku rosną te warzywa i czekałam na moment, kiedy będzie można je wyrwać. Gdy były już odpowiednio duże, łączyłam je z domowej roboty serem oraz świeżo zebraną śmietaną i podawałam całej Rodzinie na śniadanie. Teraz z niecierpliwością czekam, aż na bazarku pojawią się polskie nowalijki, aby przygotować z nich „miejski” twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. 🙂

Składniki na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

  • 250 g sera białego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Z rzodkiewki usunąć liście oraz ogonki, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.

Szczypiorek opłukać, drobno posiekać.

W miseczce rozgnieść ser biały z jogurtem, dodać szczypiorek i rzodkiewkę, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby konsystencja była za gęsta, można dodać więcej jogurtu lub kwaśnej śmietany, która dodatkowo wzbogaci smak dania.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem bardzo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.