Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Truskawkowy jogurtowiec

Print Friendly, PDF & Email

truskawkowy jogurtowiec

Nadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający jogurtowiec z truskawkami, do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest sięgnąć po kawałek chłodnego truskawkowego jogurtowca. 🙂

Składniki na truskawkowy jogurtowiec

  • 1 l naturalnego jogurtu
  • 750 g truskawek
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru




Wykonanie

Dwie galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub umieścić w worku i rozgnieść wałkiem. Wymieszać z masłem, rozłożyć i uklepać na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (28 cm). Formę wstawić do lodówki.

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki. Połowę z nich zblendować z cukrem, następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać tężejącą, ale płynną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać.

Na spód z herbatników delikatnie wylać truskawki z jogurtem, wstawić do lodówki, aby masa stężała.

Resztę truskawek przekroić na pół, ułożyć je na wierzchu masy jogurtowej, zalać tężejącą galaretką.

Truskawkowy jogurtowiec wstawić ponownie do lodówki.




1 Komentarz

  1. Sylwia
    11 czerwca 2017    

    Wygląda zachęcająco:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

12 − 4 =