Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Truskawkowa tarta z karmelem i orzechami

Print Friendly, PDF & Email

truskawkowa tarta z karmelem i orzechami

Tarty są wspaniałe. 🙂 O tym chyba nie trzeba przekonywać nikogo, gdyż każdy wśród nich znajdzie wersję dla siebie, ze swoimi ulubionymi dodatkami, na słono lub na słodko. My ostatnio przygotowaliśmy sobie tartę z mrożonymi truskawkami, karmelem i orzechami włoskimi, obowiązkowo na idealnym przepisie na ciasto kruche. Kiedy za oknem już widać wiosnę, ale do truskawkowego sezonu jeszcze daleko, słodki deser z wykorzystaniem mrożonych owoców jak najbardziej się sprawdza i zadowala nasze podniebienia. 🙂

Składniki na truskawkową tartę z karmelem i orzechami

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła z lodówki
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • mąka do oprószenia
  • margaryna do formy



Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane zimne masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

Orzechy posiekać nożem na mniejsze kawałki – nie za drobno, żeby były dobrze wyczuwalne w tarcie.

Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do uzyskania płynnego, brązowego karmelu. Dodać masło i cały czas mieszać. Gdy powstanie piana, wlać kremówkę, gotować 5 minut.

Wsypać orzechy, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia – karmel powinien pozostać lekko ciepły, aby łatwo go było później nakładać.

Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, odlać nadmiar soku.

Wykonanie

Wyjąć ciasto z lodówki, położyć je na lekko oprószonym blacie, cienko rozwałkować.

Formę do tarty natłuścić, przełożyć do niej ciasto, ponakłuwać je widelcem i wstawić na 5 minut do lodówki.

Na ciasto wyłożyć równomiernie lekko ciepły karmel z orzechami, następnie porozkładać truskawki i ewentualne skrawki ciasta, które pozostały.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 35 minut.

Tartę truskawkową wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

truskawkowa tarta z karmelem i orzechami




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.