Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Truskawkowa pianka

Print Friendly

truskawkowa_pianka

W lodówce ciągle mieliśmy zamrożone truskawki, a przecież do nowego sezonu z każdym dniem coraz bliżej. Najwyższy więc czas na przygotowanie apetycznego deseru z tymi słodkimi owocami. Naszą uwagę przykuł przepis na mus z truskawkami, podawany z bitą śmietaną. Deser lekki, puszysty, mocno truskawkowy i niezbyt słodki, w sam raz do podania po sycącym obiedzie lub w cieplejsze dni jako orzeźwiający element posiłku. 🙂

Składniki
  • 350 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 200 g śmietany kremówki
  • śmietan-fix (ilość wg opakowania)
  • szczypta soli




Wykonanie

Mrożone truskawki pozostawić do całkowitego rozmrożenia, świeże pozbawić szypułek i opłukać. Owoce dokładnie zmiksować.

Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do wystygnięcia.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania gęstej masy.

Do ubitych białek wlewać po łyżce ostudzoną żelatynę, miksując na wysokich obrotach. Na koniec tak samo dodawać truskawki. Przelać do salaterek.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, dodać wymieszany śmietan-fix z cukrem wanilinowym, ubić na sztywno. Wyłożyć na truskawkowej piance, wstawić do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.