Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Truflowy sernik z mascarpone

Print Friendly, PDF & Email

truflowy sernik z mascarpone

Przepis na truflowy sernik z mascarpone dostałam kilka lat temu na maila, a w związku z zamieszczeniem go na blogu przeprowadziłam małe „dochodzenie” i wyszło mi, że prawdopodobnie pochodzi on ze strony mojewypieki. Piekliśmy już go wiele razy i zawsze wszystkim bardzo smakował. Tym razem nieco zmodyfikowaliśmy oryginalny przepis z dwóch powodów. Pierwszym z nich była chęć uczynienia przepisu bardziej przystępnym, dlatego ciasteczka digestive zastąpiliśmy herbatnikami i pokruszoną czekoladą. Drugim powodem dokonanych przez nas zmian była możliwość wykorzystania wiśni z domowej nalewki, które wyśmienicie komponują się z tym czekoladowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie. Sernik truflowy z mascarpone jak zawsze zachwycił nas głębią i intensywnością smaku, a także zyskał kilku nowych wielbicieli.

Składniki na truflowy sernik z mascarpone

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 70 g orzechów włoskich

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

:Opcjonalnie

  • <350 g wiśni z nalewki/li>



Wykonanie

Spód:

Herbatniki i orzechy drobno zmielić. Wymieszać z miękkim masłem i pokrojoną na wiórki czekoladą – mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Wysypać ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm), dokładnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 7-10 minut – do zezłocenia.

Masa serowa:

Kremówkę i czekoladę umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż oba składniki się połączą. Odstawić do przestygnięcia.

Mascarpone, jajka, cukier, likier oraz mąkę, zmiksować na gładką masę. Wlać czekoladę, miksować do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać wiśnie z nalewki – część owoców można zostawić do udekorowania.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wstawić do nagrzanego do 175oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 50-60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie truflowy sernik z mascarpone wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi wcześniej wiśniami.




1 Komentarz

  1. 13 września 2016    

    Same pyszności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.