Tort kawowy z wiśniami

M&B
tort kawowy z wiśniami

Ponieważ od ponad trzech tygodni codziennie delektujemy się pyszną kawą z ekspresu JURA, postanowiliśmy wyborne espresso wykorzystać do ciasta i zrobić tort kawowy z wiśniami. Podwójne espresso było ważnym składnikiem zarówno czekoladowego biszkoptu, jak i kremu kawowego na maśle. Uzupełnieniem tortu były wiśnie, z racji pory roku mrożone, zaś do ozdoby kandyzowane, ale już za kilka miesięcy kawowy tort będzie można zrobić, używając świeżych owoców. 🙂

Składniki na tort kawowy z wiśniami

Biszkopt czekoladowy:

  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka wielkości L
  • 3 łyżki espresso
  • 3 łyżki kakao

Krem kawowy:

  • 90 ml podwójnego espresso
  • 410 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 450 g wiśni mrożonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 100 ml likieru wiśniowego
  • 1 opakowanie wiśni kandyzowanych




Przygotowanie

Biszkopt czekoladowy:

Oddzielić białka od żółtek. Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypywać po łyżce cukru pudru. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie je wmieszać. Na koniec wmiksować espresso.

Mąkę przesiać z kakao, wymieszać. Delikatnie wmieszać drewnianą lub silikonową łyżką w jajeczną masę, najlepiej zrobić to w kilku partiach, aby piana zbytnio nie opadła.

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć je i zostawić do wystygnięcia. Zimne ciasto przekroić na trzy placki, a jeśli nie jest na tyle wysokie, to na dwa.

Krem kawowy:

Espresso uzupełnić mlekiem do pojemności 500 ml. Odlać ok. 200 ml, resztę przelać do garnka i wsypać cukier. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie do reszty kawy wsypać obie mąki oraz wlać żółtko jajka. Dokładnie rozrobić składniki, wlać je do wrzącej kawy, bardzo energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, gotować ok. 2 minuty. Kawowy budyń zdjąć z palnika, przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia, uważając jednak, aby budyń nie zaczął tężeć.

W czasie, kiedy budyń na krem studzi się, przygotować wiśnie. Wsypać je do garnka, zalać wiśniową nalewką i postawić na małym ogniu. Gotować, aż będą miękkie, odsączyć je na sitku, zachowując sok. Odlać z niego 100 ml do nasączenia biszkoptu. Resztę soku uzupełnić wodą do 350 ml, zagotować i rozpuścić w nim wiśniową galaretkę. Odstawić, aby galaretka zaczęła tężeć, ale aby dało się ją wylewać łyżką.

Miękkie masło ucierać 10-15 minut mikserem na puszystą masę. Następnie miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce kawowego budyniu, za każdym razem dokładnie ją wmieszać przed dodaniem następnej.

Wykonanie

Dolny blat czekoladowego biszkoptu włożyć do tortownicy, nasączyć go odlanym sokiem z wiśni. Wyłożyć na niego 1/3 kawowego kremu, którego powierzchnię wyrównać, a następnie lekko powciskać połowę wiśni. Położyć drugi blat, zwilżyć go sokiem wiśniowym, rozłożyć na nim 1/3 kawowego kremu z espresso i resztę wiśni. Na wierzch wylać tężejącą, zwartą galaretkę, wstawić ciasto na 10 minut do lodówki, aby galaretka stężała.

Na ciasto położyć ostatni czekoladowy blat, zwilżyć go sokiem z wiśni i rozprowadzić na nim pozostały kawowy krem. Wierzch ozdobić kandyzowanymi wiśniami.

Tort kawowy z wiśniami wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem tort najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej przez 15 minut.




tort kawowy z wiśniami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tort kawowy z wiśniami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    19 marca 2019 at 00:17

    Dziękujemy. 🙂 Nie tylko dobrze wyglądał, ale także był bardzo smaczny. Połączenie kawy i wiśni – mega kuszące. 🙂

  • Konesso

    18 marca 2019 at 13:58

    Tort wygląda obłędnie! Poprosimy choć kawałek 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis