Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tort cukiniowo-czekoladowy

Print Friendly, PDF & Email

tort cukiniowo-czekoladowy

Pierwotnym planem było upieczenie samego ciasta cukiniowo-czekoladowego, ale gdy już było w piekarniku i zaczęło ładnie pachnieć, zdecydowaliśmy się zrobić z niego tort. Przygotowanie kremu zajęło kilka chwil i przy odrobinie dodatkowej pracy wieczorem mogliśmy się delektować pysznym tortem cukiniowo-czekoladowy. Cukinia i w tym wypieku potwierdziła, że bardzo dobrze nadaje się do ciast i dobrze odnajduje się także w bardziej złożonych kombinacjach.

Składniki na tort cukiniowo-czekoladowy

Ciasto:

  • 300 g cukinii
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Krem:

  • 100 g masła
  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu np. wiśniowego




Przygotowanie

Ciasto:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać nożem na grube kawałki, orzechy zmielić.

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie miksując, stopniowo dolewać olej.

Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukinię, czekoladę, orzechy oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto wlać do formy, piec z termoobiegiem 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę.

Śmietanę kremówkę zagotować z miodem i ekstraktem waniliowym, powoli wlewać ją do jajecznej piany, ciągle miksując. Wszystko przelać do garnka, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje – nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić.

Masło i margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać masę z jajek, cały czas miksując.

Wykonanie

Ciasto podzielić na dwa blaty, dolny posmarować dżemem, nałożyć część kremu. Przykryć drugim blatem, na wierzchu i po brzegach rozprowadzić resztę kremu.

Tort cukiniowo-czekoladowy można udekorować dżemem, czekoladą lub posiekanymi orzechami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.