Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Torcik mleczna kanapka

Print Friendly, PDF & Email

torcik mleczna kanapka

Inspiracją do zrobienia torciku „mleczna kanapka” był przygotowany przez Bartka tort na moje urodziny. Połączenie czekoladowego ciasta z masą z mleka w proszku bardzo przypadło nam do gustu, więc postanowiliśmy pomysł nieco udoskonalić. W naszej nowej wersji kremu jest więcej, a do tego jest on lżejszy i bardziej puszysty. W ten sposób uzyskaliśmy pyszne ciasto, które dla niektórych było powrotem w smaki znane z dzieciństwa.

Składniki na torcik mleczna kanapka

Czekoladowe ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 30 g kakao
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem z mleka w proszku:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • mleko do nasączenia ciasta
  • posypka karmelowa




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto:

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na puszystą masę (około 15 minut), następnie wbijać kolejno jajka i miksować do połączenia się składników.

Do masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczyptę soli, zmiksować, po czym dolać mleko, ponownie zmiksować.

Czekoladowe ciasto przelać do tortownicy (28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, wyjąć i przestudzić.

Krem z mleka w proszku:

Mleko zagotować z cukrem, odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą białą masę. Wlać wystudzone mleko, miksować do połączenia się składników. Wsypać mleko w proszku, ponownie zmiksować.

Polewa czekoladowa:

Polewę czekoladową przygotować, gdy ciasto będzie już zimne.

Śmietankę kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.

Wykonanie

Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż na pół, spód nasączyć mlekiem, następnie rozprowadzić krem z mleka w proszku. Drugą połówkę ciasta pokruszyć, rozsypać na mlecznym kremie, docisnąć dłonią i również zwilżyć mlekiem. Na wierzch wylać polewę czekoladową, ozdobić karmelową posypką.

Torcik mleczna kanapka wstawić do lodówki, a przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, aby krem z mleka w proszku zrobił się miękki i puszysty.




torcik mleczna kanapka

1 Komentarz

  1. 20 maja 2017    

    Tort wygląda fenomenalnie! 🙂 Na pewno tak samo smakuje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three + seventeen =