Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Torcik dyniowo-czekoladowy

Print Friendly

torcik dyniowo-czekoladowy

Podobno jestem na diecie, tymczasem w naszej kuchni ostatnio pojawiło się dużo słodkości. W tym tygodniu planowaliśmy „mały odwyk”, ale nic z tego – odwiedziny Koleżanki stały się pretekstem do upieczenia czegoś nowego. Ponownie sięgnęliśmy po dynię, która nam się jeszcze nie przejadła. Naszemu Gościowi torcik dyniowo-czekoladowy bardzo smakował i zgodnie z życzeniem przepis dołączył do Jej kolekcji. Z ciastem szybko się uporaliśmy i z pełnymi brzuchami wróciliśmy na dietę. 😉

Składniki na torcik dyniowo-czekoladowy

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 250 g puree z dyni
  • masło do wysmarowania formy

Masa śmietankowa:

  • 250 g śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu

Dodatkowo:




Przygotowanie

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą pianę, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać puree z dyni – cały czas miksując.

Czekoladę i orzechy posiekać nożem na drobne kawałki i wmieszać je łyżką w ciasto.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, wlać równomiernie ciasto.

Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC z termoobiegiem, odstawić do wystygnięcia.

Masa śmietankowa:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan-fix, chwilę jeszcze miksować.

Wykonanie

Ciasto posmarować warstwą marmolady, następnie rozprowadzić śmietanę i posypać posiekanymi orzechami oraz startą na tarce czekoladą.

torcik dyniowo-czekoladowy




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.