Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Torcik cytrynowy z lemon curd

Print Friendly

torcik_cytrynowy_z_lemon_curd

Torcik cytrynowy z dodatkiem lemon curd i orzechów włoskich to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie i dla Siostry, która mam nadzieję kiedyś go upiecze. 🙂 Cytryna jest w każdej warstwie – cieście, lemon curd oraz masie śmietankowej i wcale nie jest jej za dużo, my dodatkowo ozdobiliśmy torcik startą skórką z cytryny.

Składniki

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • tłuszcz do formy

Lemon curd:

  • 2 cytryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 szklanka gorącej wody




Przygotowanie

Ciasto:

Orzechy drobno zmielić.

Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszać.

Tortownicę natłuścić, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec z termoobiegiem 25-30 minut.

Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Lemon curd:

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z połowy jednej z nich, z obu wycisnąć sok i dodać do niego skórkę.

Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę.

Do garnka – większego od dna miski – wlać tyle wody, aby pomiędzy nią a miską była wolna przestrzeń. Zagotować wodę, na garnek wstawić miskę z masą jajeczną i energicznie mieszać trzepaczką do czasu aż masa zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło.

Gdy masa stanie się ponownie gęsta, odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

Masa śmietanowa:

Galaretkę starannie rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.

Do ubitej śmietany dodawać stopniowo galaretkę – cały czas miksując.

Wykonanie

Ciasto przekroić na pół, dolną część posmarować warstwą zimnego lemon curd.

Nałożyć drugą część ciasta, pokryć ją oraz boki masą śmietanową.

Wstawić do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.