Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tołpyga w sosie kokosowym

Print Friendly, PDF & Email

tołpyga w sosie kokosowym

Poprzednim razem tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce była bardzo smaczna, mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz przygotowaliśmy ją w stylu indyjskim m.in. z mlekiem kokosowym, imbirem, rodzynkami. Tołpyga w sosie kokosowym z pikantno-słodkimi dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek.

Składniki na tołpygę w sosie kokosowym

  • 1/2 kg płatu lub filetu ze świeżej tołpygi
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 łyżki curry
  • 1 szczypta chili
  • olej do smażenia




Wykonanie

Tołpygę dokładnie umyć, usunąć ości i skórę. Oprószyć z obu stron solą, pokroić na mniejsze kawałki.

Rybę włożyć na rozgrzany olej, smażyć 10 minut, przełożyć na talerz.

Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

Na tę samą patelnię wsypać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć ok. 5 minut, dodać sos rybny, curry i szczyptę chili, wymieszać. Chwilę podsmażać.

Wlać mleko kokosowe, wsypać rodzynki i gotować ok. 15 minut, aby sos się zredukował. Dodać pokrojony w kostkę ananas oraz rybę, trzymać na ogniu jeszcze 10 minut.

Tołpygę w sosie kokosowym można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.