Tiramisu o smaku kiwi
Kalendarzowa zima dopiero w połowie, a my nabraliśmy ochoty na deser ze świeżych owoców. Na nasze polskie trzeba jeszcze poczekać, więc wybraliśmy zielone kiwi. Przygotowaliśmy z niego tiramisu, w smaku zupełnie inne od tego kawowego – orzeźwiające i owocowe. Deser w sam raz dla dzieci, gdyż biszkopty nasączone są w cytrynowym syropie.
Tiramisu o smaku kiwi – składniki
- 750 g kiwi
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g biszkoptów
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
|
Przygotowanie
Kiwi obrać, zblendować, przełożyć na gęste sitko na ok. 1 godzinę do odkapania soku.
Szklankę wody, szklankę cukru i sok z cytryny podgrzewać do rozpuszczania się cukru, odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodawać mascarpone, cały czas miksując. Na koniec stopniowo wmiksować 1/3 odsądzonych kiwi.
Resztę kiwi dosłodzić wedle uznania.
Biszkopty krótko moczyć w syropie z cytryną, ułożyć z nich pierwszą warstwę, następnie nałożyć warstwę masy śmietanowej oraz warstwę kiwi – powtarzać do wyczerpania się składników.
|
1 Komentarze
Pierunskiemaszkety
10 lutego 2016 at 15:17
O fajny pomysł na deser, na pewno skorzystam, dzieki 🙂