Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tiramisu o smaku kiwi

Print Friendly

tiramisu_o_smaku_kiwi

Kalendarzowa zima dopiero w połowie, a my nabraliśmy ochoty na deser ze świeżych owoców. Na nasze polskie trzeba jeszcze poczekać, więc wybraliśmy zielone kiwi. Przygotowaliśmy z niego tiramisu, w smaku zupełnie inne od tego kawowego – orzeźwiające i owocowe. Deser w sam raz dla dzieci, gdyż biszkopty nasączone są w cytrynowym syropie.

Składniki
  • 750 g kiwi
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g biszkoptów
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny




Przygotowanie

Kiwi obrać, zblendować, przełożyć na gęste sitko na ok. 1 godzinę do odkapania soku.

Szklankę wody, szklankę cukru i sok z cytryny podgrzewać do rozpuszczania się cukru, odstawić do wystygnięcia.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodawać mascarpone, cały czas miksując. Na koniec stopniowo wmiksować 1/3 odsądzonych kiwi.

Resztę kiwi dosłodzić wedle uznania.

Biszkopty krótko moczyć w syropie z cytryną, ułożyć z nich pierwszą warstwę, następnie nałożyć warstwę masy śmietanowej oraz warstwę kiwi – powtarzać do wyczerpania się składników.




1 Komentarz

  1. 10 lutego 2016    

    O fajny pomysł na deser, na pewno skorzystam, dzieki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.