Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tilapia na parze

Print Friendly, PDF & Email

tilapia na parze

Zaciekawiła nas ta ryba podczas zakupów wypatrzona w sklepowej chłodziarce. Porcja była w sam raz na dwie osoby, więc tilapia znalazła się w naszym koszyku. Po długich zastanawianiach się, jak ją przyrządzić, poszukiwaniu czegoś ciekawego w Internecie, zdecydowaliśmy się na przygotowanie tilapii na parze. Przepis jest prosty, danie bez problemów wykona każda osoba, u nas ciężar przygotowania tego dania spoczął na barkach B. Doskonale sobie z tym poradził, ryba wyszła soczysta, aromatyczna i doskonale skomponowana smakowo. Wydaje się nam, że w podobny sposób można podać każdą z ryb.

Składniki na tilapię na parze

  • 400 g filetów z tilapii
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 25 g ziołowego serka śmietankowego (na kanapki)
  • 4 plasterki cytryny
  • kawałek papryki chilli
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • suszone zioła (majeranek, bazylia, tymianek)
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Paprykę czerwoną, pomidor i chilli umyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, pomidor w plastry, chilli w drobną kosteczkę.

Z tilapii zdjąć skórę. Filety z obu stron posolić, popieprzyć, oprószyć ziołami.

Na folię aluminiową położyć 2-3 plastry pomidorów, na nich umieścić rybę. Tilapię posmarować musztardą, następnie serkiem ziołowym, położyć plasterki cytryny, posypać chilli. Na koniec dodać paski czerwonej papryki i dokładnie zamknąć folię aluminiową.

Tilapię gotować na parze 25 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 + ten =