Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta ze śliwkami

Print Friendly

tarta ze śliwkami

Bardzo lubimy piec tarty, są szybkie, proste i smaczne, a do tego można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem nasz wybór padł na tartę śliwkową, gdyż śliwki o tej porze wyjątkowo smaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa.

Składniki na tartę ze śliwkami

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu




Przygotowanie

Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 5-10 minut w temperaturze 180oC z włączonym termoobiegiem, usunąć fasolę i papier i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.

Nadzienie:

Umyć śliwki, przeciąć je na dół i usunąć pestki.

Wykonanie

Podpieczone ciasto posmarować dżemem, następnie ułożyć śliwki, posypać je cukrem oraz cynamonem.

Tartę ze śliwkami piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem).




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.