Tarta z rabarbarem i malinami

M&B
Tarta z rabarbarem i malinami

Tarta z rabarbarem i malinami rozpoczyna nasze wiosenne wypieki. Co prawda jeszcze z odrobiną zimy, bo maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym pod słodką i kruchą bezą.

Tarta z rabarbarem i malinami – składniki

Nadzienie z rabarbaru i malin:

  • 500 g rabarbaru
  • 400 g malin (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Beza:

  • 2 białka (z jajek wielkości L)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę, szybko wyrobić ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (26 cm), ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, rozsypać na nim np. fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie zebrać fasolę oraz zdjąć papier do pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 10-15 minut – aż ciasto na tartę się zrumieni. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Nadzienie z rabarbaru i malin:

Mrożone maliny rozmrozić na sitku.

Rabarbar obrać, pokroić go na 2-3 centymetrowe kawałki.

Na suchą patelnię wsypać cukier, wlać łyżkę miodu, mieszając, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się składników. Włożyć kawałki rabarbaru, przemieszać i gotować 2 minuty. Wsypać maliny, wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać, gotować kilka minut, aż owocowa masa zgęstnieje. Pozostawić do przestygnięcia.

Beza:

W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo wsypywać cukier puder, ubijać, aż piana z białek będzie sztywna, gęsta i lśniąca.

Wykonanie

Na upieczone kruche ciasto wylać nadzienie rabarbarowo-malinowe, na nim równomiernie rozłożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.

Tartę rabarbarową z malinami i bezą wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Można podawać także na ciepło np. z gałką lodów waniliowych.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tarta z rabarbarem i malinami
Opublikowane
Średnia ocen
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    5 czerwca 2018 at 16:17

    Na pewno będzie smakowało. 🙂

  • Anonim

    4 czerwca 2018 at 17:44

    Fajny pomysł na ciasto, zrobie dla gości. 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis