Tarta z orzechami i migdałami

M&B
Tarta z orzechami i migdałami

Tarta do pochrupania? Proszę bardzo – oto chrupiąca tarta z orzechami włoskimi, laskowymi, nerkowca i migdałami. Smaki nieziemskie, prawie jak orzechowy batonik, więc tarta ta to dobry pomysł na przekąskę do pracy lub słodki dodatek do kawy. W okresie wielkanocnym tarta z orzechami karmelizowanymi i migdałami sprawdzi się jako słodki poczęstunek obok tradycyjnego mazurka.

Składniki na tartę z orzechami włoskimii migdałami

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Karmel orzechowy:




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone na kawałki zimne masło, sól i cukier. Masło posiekać nożem na małe kawałki lub rozgnieść między palcami, dodać żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 10 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180oC, usunąć fasolę i papier, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.

Karmel orzechowy:

Migdały i orzechy laskowe zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórki.

W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem oraz miodem. Wsypać orzechy oraz migdały, chwilę podsmażać.

Wykonanie

Gorącą masę orzechową wyłożyć na ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 15 minut.

Tartę z orzechami włoskimi i migdałami przechowywać w temperaturze pokojowej.




tarta z orzechami i migdałami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tarta z orzechami i migdałami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis