Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta z kurkami i serem pleśniowym

Print Friendly, PDF & Email

tarta z kurkami i serem_pleśniowym

Gdy tylko w sklepie za rogiem pojawiły się kurki, i to w dobrej cenie, od razu powstał pomysł upieczenia tarty z kurkami i serem pleśniowym. Wielokrotnie już używaliśmy Lazura do przygotowywania różnych potraw i wiedzieliśmy, że wspólnie z grzybami stworzą bardzo ciekawy duet. Całość dopełniliśmy liśćmi rukoli, żeby przełamać słoność sera i wprowadzić świeży, chrupiący element. Z trzech bardzo różnych składników powstał smaczny obiad i z pewnością tarta z kurkami i serem pleśniowym na stałe dołączy do naszych jesiennych potraw.

Składniki na tartę z kurkami i serem pleśniowym

Kruche ciasto na tartę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur
  • 300 ml mleka
  • 200 g kurek
  • 1 garść rukoli
  • masło do smażenia
  • świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Kruche ciasto na tartę:

Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, żółtko i wodę. Wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

Do garnka wlać mleko, wkruszyć ser pleśniowy, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się sera. Odstawić do przestygnięcia.

Kurki umyć, osuszyć, duże grzyby dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucić najpierw większe kurki, smażyć 5 minut, następnie dodać mniejsze i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec oprószyć je pieprzem i odstawić z ognia.

Wykonanie

Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować je na wielkość formy do tarty, przełożyć do niej ciasto.

Na kruche ciasto wylać rozpuszczony ser pleśniowy i rozłożyć grzyby. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – aż kurki nabiorą brązowego koloru, a ser lekko się przyrumieni.

Tartę z kurkami i serem pleśniowym przed podaniem posypać świeżymi liśćmi rukoli.

tarta z kurkami i serem_pleśniowym




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 − 9 =