Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta z kremem budyniowym i jagodami

Print Friendly

tarta z kremem budyniowym i jagodami

Każdego dnia pieczemy jakieś ciasto, a żeby nie było zbyt monotonnie, robimy raz drożdżowe, raz ucierane, a dzisiaj wybór padł na tartę. Zdecydowaliśmy się na prostą tartę z kremem budyniowym i jagodami, ponieważ jest to ciekawe połączenie świeżych owoców, budyniu i kruchego ciasta. Podobnie jak poprzednie wypieki, tak i to rozeszło się podczas jednego rozdania, więc daje nam to możliwość zastanowienia się, co upieczemy jutro. 🙂

Składniki na tartę z kremem budyniowym i jagodami

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu jagodowego
  • 200 g jagód
  • margaryna do posmarowania formy



Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone masło, cukier, żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na formę do tarty wysmarowaną margaryną, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia się ciasta. Wyjąć i wystudzić.

Krem budyniowy:

W połowie szklanki mleka rozprowadzić budynie. W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka, dodać do niego pozostałe mleko z budyniem, mieszając zagotować. Na powierzchni masy położyć folię spożywczą, postawić budyń do przestygnięcia, po czym dodawać po łyżce i miksować do połączenia się składników.

Wykonanie

Na przestudzonym cieście rozsmarować dżem, wylać na niego krem budyniowy i posypać jagodami. Tartę z kremem budyniowym i jagodami wstawić do lodówki do stężenia.

tarta z kremem budyniowym i jagodami




1 Komentarz

  1. 3 sierpnia 2016    

    Wygląda pysznie zresztą robiłam kiedyś podobne więc wiem że jest super.
    Ale mam radę – zamiast używać gotowego budyniu z torebki zrob go sama – czasochlonnosc jest identyczna a smak o wiele lepszy. No i zdrowiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.