Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta tatin

Print Friendly, PDF & Email

tarta tatin

Nasz zestaw przepisów na ciasta z jabłkami wzbogaca się o odwróconą tartę – tartę tatin. Nie jesteśmy zadowolenie ze zdjęcia, ale w tym przypadku to dobrze, bo będzie to pretekstem do upieczenia kolejnej tarty tatin, bo przecież efekt smakowy ciasta był jak najbardziej zadowalający. 🙂

Składniki na tartę tatin

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli

Karmelizowane jabłka:

  • 1 kg twardych jabłek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać nożem. Dodać żółtka, szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Karmelizowane jabłka:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko podzielić na 8 części.

Na dużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszać). Gdy cukier będzie złocisty, dodać pokrojone na kilka kawałków masło, rozpuścić je. Ułożyć kawałki jabłek, oprószyć cynamonem, karmelizować z obu stron – po 3-4 minuty.

Na formę do tarty (28cm) wyłożyć jabłka, wylać resztę karmelu z patelni.

Wykonanie

Na blacie posypanym mąką rozwałkować kruche ciasto, tak aby było nieco większe od rozmiaru formy. Przykryć nim ułożone jabłka, lekko wgnieść przy brzegach i wylepić nim rant formy. Ponakłuwać w kilku miejscach.

Tartę tatin wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut. Po upieczeniu na formie położyć większy od niej talerz, odwrócić i wyłożyć ciasto.

Odwróconą szarlotkę można podawać na ciepło z dodatkiem lodów, ale równie dobrze smakuje po wystygnięciu.




1 Komentarz

  1. 1 października 2017    

    też zawsze wychodzę z tego założenia…złe zdjęcie? zrobimy jeszcze raz! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.