Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą

Print Friendly

tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą

Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą to idealna propozycja na romantyczną kolację. Pięknie wyglądająca tarta kusiła składnikami, kolorami i zapachem. A robiła to tak skutecznie, że zniknęła ze stołu podczas tego wieczoru. I nie powiemy jak rozkładał się podział i u kogo na talerzu było więcej kawałków pysznej tarty pomidorowej z kozim serem i rukolą. 😉 No dobrze, wiadomo, że więcej zjadł Bartek. 🙂

Składniki na tartę pomidorową z kozim serem i rukolą

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli

Sos:

  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Nadzienie:

  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g sera koziego
  • 1 garść rukoli
  • 2 łyżki słonecznika

Dodatkowo:

  • ocet balsamiczny




Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, wodę, żółtko, suszony tymianek i sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

Sos:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki.

Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i gałązkę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, należy często mieszać.

Wykonanie

Ciasto piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem). Wyjąć, skropić octem balsamicznym i piec jeszcze 3 minuty.

Na podpieczone ciasto wyłożyć sos pomidorowy, ułożyć odsączone pomidory i ser kozi, posypać ziarnami słonecznika.

Ponownie wstawić do piekarnika, piec 5 minut w 180oC.

Po wyjęciu na tarcie pomidorowej z kozim serem rozłożyć rukolę.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.