Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta malinowa

Print Friendly

tarta malinowa

Po sezonie na truskawki i jagody nadszedł czas na maliny. Wpis z przepisami na te słodkie owoce zaczynamy od zeszłorocznej tarty malinowej, która niestety z braku czasu nie zagościła na naszym blogu. W te wakacje z pewnością zrobimy ją ponownie, bo przepis jest świetny i wychodzi smaczna, kolorowa tarta z malinami.

Składniki na tartę malinową

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 500 g malin
  • szczypta soli



Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kawałki zimnego masła, pokroić nożem. Dosypać cukier, dodać jajko i wodę, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty, rozłożyć je w niej, przyciąć boki i ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć do niego ciasto i piec 10 minut. Przestudzić.

Nadzienie:

Z połowy malin przygotować sos, gotując owoce kilka minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia.

W czasie, gdy upieczone ciasto się chłodzi, przygotować pianę z białek, ubijając je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodawać po łyżce cukru pudru, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i gęstej masy.

Wykonanie

Na podpieczoną tartę wylać sos z malin, ułożyć pozostałe owoce i przykryć je pianą z białek.

Tartę malinową piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.