Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Tarta jabłkowo-rabarbarowa

Print Friendly, PDF & Email

tarta_jabłkowo-rabarbarowa

Będąc ostatnio na bazarku, rozglądaliśmy się za smacznymi owocami na ciasto, a ponieważ trwa sezon na rabarbar, kupiliśmy kilka czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami, którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny, a pozostałe pomysły także wykorzystamy i chętnie się nimi podzielimy. 🙂

Składniki na tartę jabłkowo-rabarbarową

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 jabłka (mało soczyste)
  • 2 średnie rabarbary
  • 4 łyżki cukru

Pianka z bezy:

  • 4 białka (z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • 3 łyżki bułki tartej




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

Jabłka i rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, wsypać 4 łyżki cukru, wymieszać, pozostawić na 15-20 minut. Po tym czasie owoce przełożyć na sitko, ponownie zostawić na 15-20 minut, żeby sok odkapał.

Pianka z bezy:

Białka schłodzić w lodówce, następnie dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier puder, dalej ubijając. Gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, wlać łyżkę soku z cytryny, zmiksować.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć za pomocą wałka do natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec na złoty kolor ok. 10 minut.

Odsączone owoce wymieszać z bułką tartą, rozłożyć równomiernie na upieczonym cieście. Na górę wyłożyć ubite białka.

Tartę jabłkowo-rabarbarową wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC (z termoobiegiem), piec ok. 35 minut.

tarta_jabłkowo-rabarbarowa_2




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.