Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szybkie mini pączki z serkiem capreggio

Print Friendly, PDF & Email

szybkie_mini_pączki_z_serem

W tym tygodniu jest już Tłusty Czwartek, z racji tego przedstawiamy Wam przepis na szybkie mini pączki z serkiem capreggio. Wersja dla zabieganych i zapracowanych, gdyż nie wymaga ona długiego oczekiwania na wyrastanie ciasta. Małe pączusie wychodzą puszyste, lekkie i bardzo smaczne, a nutka pomarańczy i rumu dodaje im przyjemnych walorów smakowych.

Składniki
  • 250 g serka capreggio
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki rumu lub 1 łyżkę octu
  • 800 g smalcu do smażenia




Przygotowanie

Do serka capreggio dodać mleko, dokładnie wymieszać.

Pomarańczę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, cały czas ucierając.

Do utartej masy wmiksować stopniowo serek, po nim przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz rum lub ocet, wymieszać.

W niewysokim, szerokim garnku powoli rozgrzać smalec do 180oC. Łyżką zanurzaną w zimnym oleju nabierać porcje ciasta i wkładać je do gorącego tłuszczu. Smażyć do zrumienienia się, odwrócić i również zrumienić. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Pączki bardzo dobrze smakują posypane lub obtoczone jeszcze na gorąco cukrem zmieszanym z cynamonem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.