Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szybki i prosty chleb

Print Friendly, PDF & Email

szybki i prosty chleb

W sobotni wieczór, myśląc o niedzielnym śniadaniu, wpadliśmy na pomysł upieczenia domowego pieczywa. Robiło się późno, dlatego wybraliśmy szybki i prosty przepis na chleb z dużą ilością smacznych ziaren. Wykonanie go zajęło nam dosłownie 10 minut, a później już tylko wstawienie do piekarnika i koniec naszej pracy. Z ciekawością obserwowaliśmy, jak rośnie i nabiera złocistej barwy, a skórka robi się chrupiąca. Pomysł i przepis okazały się bardzo dobre, dzień rozpoczęliśmy z pysznym i sycącym domowym chlebem.

Składniki na szybki i prosty chleb

  • 500 g mąki pszennej chlebowej TYP 750
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g ziaren np. słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 paczka drożdży instant (8 g)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • margaryna do wysmarowania formy




Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier, ziarna, płatki oraz drożdże, wymieszać. Wlać wodę i mieszać kilka minut mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta.

Formę do keksówki wysmarować margaryną, wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, a środek rozciąć wzdłuż na głębokość 1 cm.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 190oC (grzałki góra-dół), piec 60 minut.




1 Komentarz

  1. 20 stycznia 2016    

    Takie przepisy lubię! Wystarczy tylko wymieszać składniki, przelać do formy i upiec bez czekania na wyrośnięcie ciasta : ) To przepis doskonały dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na skomplikowane wypieki, ale nie chcą rezygnować z domowego chleba. Bo, nie oszukujmy się, ale to co dostajemy w sklepie często nie ma wiele wspólnego z prawdziwym, sycącym chlebem. Za dużo sztucznych ulepszaczy i barwników, a i ziaren tyle co kot napłakał, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.