Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem

Print Friendly, PDF & Email

szpinakowa_zupa_krem_z_zielonym_groszkiem

Powoli zbliżają się święta, zapasów przybywa, dlatego miejsce w lodówce i zamrażarce jest na wagę złota. Z tego powodu sięgnęliśmy po szpinak i zrobiliśmy z niego wyśmienitą zupę krem z dodatkiem groszku. Połączenie jest bardzo przyjemne, groszek jest dobrze wyczuwalny i dzięki niemu zupa zyskuje dodatkowych smaków. Jeżeli lubicie szpinak lub także i Wam przyda się dodatkowa przestrzeń w zamrażarce, wykorzystajcie nasz przepis. 🙂

Składniki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
  • 40 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • śmietana 18%
  • łuskany słonecznik




Wykonanie

Szpinak i groszek rozmrozić, odlać wodę.

W garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować.

Dodać szpinak i groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia.

Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.