Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem

M&B
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem

Powoli zbliżają się święta, zapasów przybywa, dlatego miejsce w lodówce i zamrażarce jest na wagę złota. Z tego powodu sięgnęliśmy po szpinak i zrobiliśmy z niego wyśmienitą zupę krem z dodatkiem groszku. Połączenie jest bardzo przyjemne, groszek jest dobrze wyczuwalny i dzięki niemu zupa zyskuje dodatkowych smaków. Jeżeli lubicie szpinak lub także i Wam przyda się dodatkowa przestrzeń w zamrażarce, wykorzystajcie nasz przepis. 🙂

Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem – składniki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
  • 40 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • śmietana 18%
  • łuskany słonecznik




Wykonanie

Szpinak i groszek rozmrozić, odlać wodę.

W garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować.

Dodać szpinak i groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia.

Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis