Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szpinakowa rolada

Print Friendly, PDF & Email

szpinakowa_rolada

Smaczna i sycąca szpinakowa rolada nie tylko idealnie nadaje się na kolację, ale także jako przekąska. Łączy w sobie kilka różnych smaków, które zaskakująco dobrze się ze sobą komponują. Przygotowanie jej jest szybkie i proste, więc może to propozycja dla Was już na dzisiejszą kolację? 🙂

Składniki

  • 180 g szpinaku mrożonego
  • 3 jajka
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g szynki w plastrach
  • 200 g serka wiejskiego
  • sól, pieprz




Wykonanie

Szpinak rozmrozić, odlać wodę, lekko odcisnąć. Serek wiejski przełożyć na gęste sitko do odkapania.

Do miseczki wbić jajka, dodać szpinak, posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać. Wylać na prostokątną formę (ok. 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na całą powierzchnię masy wyłożyć plasterki sera lub równomiernie posypać startym serem.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Na upieczonym i wystudzonym plastrze szpinakowego ciasta rozłożyć serek wiejski, na nim szynkę. Zwinąć w roladę.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.