Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szpecle ze szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email

szpecle ze szpinakiem

Szpecle ze szpinakiem powstały, gdy do ciasta na dobrze nam znane niemieckie kluseczki dodaliśmy świeże liście szpinaku. Podobnie jak poprzednie szpecle, te także zjedliśmy z dodatkiem prażonej cebulki i żółtego sera. Szpecle ze szpinakiem równie dobrze będą smakowały podane do mięsa lub z podsmażonym na maśle szpinakiem.

Składniki na szpecle ze szpinakiem

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g świeżego szpinaku




Przygotowanie

Liście szpinaku dokładnie opłukać, przełożyć na sito do odkapania, następnie bardzo drobno posiekać.

Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajka, wodę i sól, wyrobić łyżką jednolite ciasto. Wsypać szpinak, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

W dużym garnku zagotować wodę, przecierać do niej ciasto przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.

Szpecle ze szpinakiem można podgrzać na patelni i podawać z podsmażaną lub prażoną cebulą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.