Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szpecle ze szpinakiem

Print Friendly

szpecle ze szpinakiem

Szpecle ze szpinakiem powstały, gdy do ciasta na dobrze nam znane niemieckie kluseczki dodaliśmy świeże liście szpinaku. Podobnie jak poprzednie szpecle, te także zjedliśmy z dodatkiem prażonej cebulki i żółtego sera. Szpecle ze szpinakiem równie dobrze będą smakowały podane do mięsa lub z podsmażonym na maśle szpinakiem.

Składniki na szpecle ze szpinakiem

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g świeżego szpinaku




Przygotowanie

Liście szpinaku dokładnie opłukać, przełożyć na sito do odkapania, następnie bardzo drobno posiekać.

Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajka, wodę i sól, wyrobić łyżką jednolite ciasto. Wsypać szpinak, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

W dużym garnku zagotować wodę, przecierać do niej ciasto przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.

Szpecle ze szpinakiem można podgrzać na patelni i podawać z podsmażaną lub prażoną cebulą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.