Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szpecle z serem i prażoną cebulką

Print Friendly

szpecle z serem i prażoną cebulką

Szpecle z serem i prażoną cebulą są popularną potrawą w Niemczech. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – najpierw gotuje się kluseczki z gęstego ciasta, a później krótko podsmaża na patelni wraz z dodatkami. Gotową prażoną cebulę można zastąpić świeżą, którą wcześniej wystarczy zeszklić.

Składniki na szpecle z serem i prażoną cebulką

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g żółtego sera
  • prażona cebula
  • masło do podsmażenia




Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać wodę oraz sól, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Odstawić na 15-20 minut.

W dużym garnku zagotować wodę. Przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej przecierać przygotowaną masę do wrzącej wody. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia, następnie odcedzić je i przelać zimną wodą.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wsypać szpecle, wymieszać z prażoną cebulką i startym żółtym serem. Chwilę podsmażać do rozpuszczenia się sera. Szpecle z serem i prażoną cebulką podawać na gorąco.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.