Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szpecle z boczkiem i papryką

Print Friendly

szpecle z boczkiem i papryką

Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem.

Składniki na szpecle z boczkiem i papryką

Szpecle:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • sól do gotowania

Pozostałe składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Szpecle:

Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza. Odstawić na 30 minut – czas wykorzystać na przygotowanie warzyw i boczku.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez tarkę do kluseczek lub łyżkę cedzakową do wrzącej wody.

Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie.

Pozostałe składniki:

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na suchą patelnię, podsmażać na małym ogniu.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do boczku, gdy wytworzy się wystarczająco tłuszczu. Jeżeli będzie go za mało lub cebula zacznie wysychać zamiast mięknąć, należy dolać oleju.

Paprykę umyć, przekroić, usunąć pesteczki, pokroić w krótkie paski. Gdy cebula się zeszkli, paprykę wrzucić na patelnię, smażyć kilka minut, żeby lekko zmiękła.

Wykonanie

Szpecle wyłożyć na talarze, następnie pozostałe składniki, wymieszać. Dodatkowo ewentualnie posolić do smaku.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.