Szparagi w galarecie

M&B
Szparagi w galarecie

Białe szparagi w galarecie to doskonała propozycja na zimną przekąskę, którą możemy postawić na stole podczas rodzinnych uroczystości. Danie to można przygotować także po szparagowym sezonie, używając szparagów ze słoiczka, całość z pewnością nie straci na wyglądzie i smaku. Niezależnie od tego, czy przystawka ta będzie przygotowana ze świeżych szparagów, czy ze słoiczka, kolorowo przybrane białe szparagi w galarecie owinięte w dobrej jakości szynkę z pewnością wzbudzą zainteresowanie Waszych Gości, z których niejeden skusi się na tę przekąskę.

Składniki na szparagi w galarecie

Gotowane szparagi:

  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu 10%

Klarowana galareta:

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki startego chrzanu

Dodatki:

  • 150-200 g szynki (duże plastry)
  • marynowana papryka
  • rukola
  • rzodkiewka (pokrojona w plasterki)




Przygotowanie

Gotowane szparagi:

Białe szparagi obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki i kierując się ku dołowi, odciąć zdrewniałą końcówkę (ok. 1/5 szparaga). Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z 1 litrem wody, dodać sól, cukier oraz ocet. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. Wyjąć i położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

Sos chrzanowy:

W miseczce wymieszać majonez z tartym chrzanem.

Klarowana galareta:

W szklance dobrze wymieszać białko z octem.

Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny i postawić na ogniu. Wlać białko z octem i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia, gotować, aż płyn się rozwarstwi. Zdjąć z ognia, przelać przez drobne sitko wyłożone dodatkowo kilkoma warstwami gazy lub tetrową pieluchą.

W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą (ok. 50 ml) i odstawić do napęcznienia. Czysty wywar ponownie postawić na ogniu i podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niego żelatynę, wymieszać, aby się rozpuściła. Sklarowany wywar odstawić do wystudzenia.

Wykonanie

Na dno dużego półmiska wylać kilka łyżek sklarowanego wywaru, włożyć do lodówki.

Plasterek szynki rozłożyć na desce, posmarować go sosem chrzanowym i położyć szparaga. Zwinąć w roladkę. Tak samo zrobić z pozostałymi szparagami.

Roladki ze szparagami ułożyć na półmisku, ozdobić je dodatkami (marynowaną papryką, rukolą i rzodkiewkami). Zaczynając od środka, ostrożnie zalewać je zimną żelatyną.

Szparagi w galarecie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, dobrze schłodzone.




szparagi w galarecie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szparagi w galarecie
Opublikowane
Średnia ocen
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

4 Komentarze

  • M&B

    12 czerwca 2020 at 19:52

    Serdecznie polecamy. 🙂

  • Pani Pe

    9 czerwca 2020 at 22:41

    Wygląda pysznie 🙂 Napewno spróbuję!!

  • Mama

    21 maja 2018 at 16:43

    Idealna przystawka na przyjęcie komunijne. Wygląda odpowiednio i pewnie równie dobrze smakuje.

  • madlene17

    21 maja 2018 at 13:10

    Ciekawy i niebanalny sposób na szparagi:)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis