Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Szparagi w galarecie

Print Friendly, PDF & Email

szparagi w galarecie

Białe szparagi w galarecie to doskonała propozycja na zimną przekąskę, którą możemy postawić na stole podczas rodzinnych uroczystości. Danie to można przygotować także po szparagowym sezonie, używając szparagów ze słoiczka, całość z pewnością nie straci na wyglądzie i smaku. Niezależnie od tego, czy przystawka ta będzie przygotowana ze świeżych szparagów, czy ze słoiczka, kolorowo przybrane białe szparagi w galarecie owinięte w dobrej jakości szynkę z pewnością wzbudzą zainteresowanie Waszych Gości, z których niejeden skusi się na tę przekąskę.

Składniki na szparagi w galarecie

Gotowane szparagi:

  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu 10%

Klarowana galareta:

  • 1 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 białko
  • 1 1/2 łyżki octu 10%

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki startego chrzanu

Dodatki:

  • 150-200 g szynki (duże plastry)
  • marynowana papryka
  • rukola
  • rzodkiewka (pokrojona w plasterki)




Przygotowanie

Gotowane szparagi:

Białe szparagi obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki i kierując się ku dołowi, odciąć zdrewniałą końcówkę (ok. 1/5 szparaga). Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z 1 litrem wody, dodać sól, cukier oraz ocet. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. Wyjąć i położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

Sos chrzanowy:

W miseczce wymieszać majonez z tartym chrzanem.

Klarowana galareta:

W szklance dobrze wymieszać białko z octem.

Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny i postawić na ogniu. Wlać białko z octem i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia, gotować, aż płyn się rozwarstwi. Zdjąć z ognia, przelać przez drobne sitko wyłożone dodatkowo kilkoma warstwami gazy lub tetrową pieluchą.

W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą (ok. 50 ml) i odstawić do napęcznienia. Czysty wywar ponownie postawić na ogniu i podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niego żelatynę, wymieszać, aby się rozpuściła. Sklarowany wywar odstawić do wystudzenia.

Wykonanie

Na dno dużego półmiska wylać kilka łyżek sklarowanego wywaru, włożyć do lodówki.

Plasterek szynki rozłożyć na desce, posmarować go sosem chrzanowym i położyć szparaga. Zwinąć w roladkę. Tak samo zrobić z pozostałymi szparagami.

Roladki ze szparagami ułożyć na półmisku, ozdobić je dodatkami (marynowaną papryką, rukolą i rzodkiewkami). Zaczynając od środka, ostrożnie zalewać je zimną żelatyną.

Szparagi w galarecie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, dobrze schłodzone.




szparagi w galarecie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Szparagi w galarecie
Opublikowana
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Komentarzy

  1. Mama
    21 maja 2018    

    Idealna przystawka na przyjęcie komunijne. Wygląda odpowiednio i pewnie równie dobrze smakuje.

  2. 21 maja 2018    

    Ciekawy i niebanalny sposób na szparagi:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

16 − thirteen =