Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Szparagi pieczone z boczkiem

Print Friendly, PDF & Email

szparagi pieczone z boczkiem

Przepis na szparagi pieczone z boczkiem to pomysł na szybką i prostą kolację na ciepło. To danie ze szparagów zrobiliśmy sobie po późnym powrocie z bardzo udanych zakupów. Przygotowanie go zajęło nam nieco ponad 30 minut i z pełnymi żołądkami mogliśmy nacieszyć się zawartością toreb z zakupami. 🙂

Składniki na szparagi pieczone z boczkiem

  • 500 g zielonych szparagów
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • parmezan
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu 10%




Wykonanie

Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a grubsze szparagi dodatkowo od połowy obrać.

W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem soli, cukru i octu. Włożyć szparagi, gotować 5 minut. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia.

Po 3-4 szparagi zawijać w plasterek boczku, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec na całość zetrzeć parmezan i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Szparagi zawijane w boczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 10 minut.

Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem podawać z tostami, jajkiem poszetowym lub jajkiem na miękko.




szparagi pieczone z boczkiem

szparagi pieczone z boczkiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Szparagi pieczone z boczkiem
Opublikowana
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × five =