Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą włoską

Print Friendly, PDF & Email

szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą włoską

Pomysł na upieczenie szarlotki z prażonymi jabłkami i bezą włoską zmotywował nas do wyjścia w miasto i uzupełnienia kuchennego sprzętu o palnik do creme brulee. Dzięki niemu bezowe pianki na szarlotce upiększyliśmy, nadając im słoneczne muśnięcia. Ich słodycz współgra z kwaskowatymi jabłkami, przez co te dwa odmienne smaki się równoważą i dopełniają. Blacha wypełniona złocistymi jabłkami, przyrumienioną bezą włoską prezentuje się naprawdę imponująco, podobnie jest z każdym kawałkiem wyłożonym na talerzyk. Aż chce się jeść. 🙂

Składniki na szarlotkę z prażonymi jabłkami i bezą włoską

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • 120 g cukru
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Jabłka prażone:

  • 2 kg jabłek
  • 50 g masła
  • 50 ml wody
  • cukier do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 rozgnieciony goździk
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Beza włoska:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 duże białka



Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier oraz zimne masło w kawałkach, posiekać nożem. W środku zrobić wgłębienie, wlać żółtka i wodę, szybko wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto zetrzeć lub rozłożyć na blasze (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Jabłka prażone:

Jabłka umyć, połowę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pociąć na kawałki. Włożyć je do garnka, wlać wodę, sok z cytryny oraz dodać masło. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną.

W tym czasie obrać drugą połowę jabłek, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do gotujących się jabłek, wsypać przyprawy, przemieszać. Chwilkę pogotować, żeby jabłka zmiękły, ale zachowały swój kształt – w trakcie dodać budyń, dosłodzić do smaku cukrem.

Beza włoska:

Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do garnka wlać wodę, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Zmniejszyć ogień i nie mieszając, gotować dalej, aż mieszanina osiągnie temperaturę 118oC. Od razu powoli wlewać do ubitych białek, cały czas miksując na wysokich obrotach. Gdy cukrowy syrop zostanie wmieszany, miksować jeszcze 15 minut, aż piana ostygnie i stania się błyszcząca oraz zwarta.

Wykonanie

Na upieczone ciasto wyłożyć prażone jabłka, na nie za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć bezę włoską. Delikatnie opalić ją palnikiem do creme brulee lub wstawić na kilka minut do piekarnika z opcją „grill” na niewielkiej mocy.

Szarlotkę z prażonymi jabłkami i bezą włoską wstawić na kilka godzin do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

17 − 16 =