Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szarlotka z kokosem

Print Friendly, PDF & Email

szarlotka z kokosem

Myślę, że co jakiś czas każdy z nas ma ochotę na tradycyjne domowe ciasto, którego smak i zapach zna juz od dzieciństwa. Jednym z takich ciast jest szarlotka, którą tym razem upiekliśmy dodając do ciasta i bezy wiórki kokosowe. Szarlotka z koksową bezą połączyła w sobie kruchość ciasta, miękkość i soczystość jabłek oraz słodycz i chrupkość kokosowej pianki. Taka wersja szarlotki z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi i wielbicielowi jabłeczników.

Składniki na szarlotkę z kokosem

Kruche ciasto kokosowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka z jajek wielkości L
  • 7 łyżek zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Jabłkowe nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Beza kokosowa:

  • 4 białka z jajek wielkości L
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Kruche ciasto kokosowe:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki kokosowe, szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekać dużym nożem, następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę. Szybko zagnieść składniki na jednolitą masę, ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Jabłkowe nadzienie:

Jabłkowe nadzienie przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już podpieczone.

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy, dokładnie wymieszać.

Beza kokosowa:

Bezę również przygotować, gdy ciasto zostanie już podpieczone.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder, ciągle ubijać, aby powstała gęsta i błyszcząca piana z białek. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ocet winny.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki i rozłożyć je na blasze (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 20 minut, do zezłocenia się ciasta. Przestudzić.

Na podpieczone ciasto z kokosem wyłożyć jabłkowe nadzienie, na nim rozprowadzić równomiernie kokosową piankę.

Szarlotę z kokosową bezą ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku przez 15 minut, wyjąć i pozostawić w blasze do wystudzenia.




szarlotka z kokosem

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.