Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Szarlotka z bezą i kruszonką

Print Friendly

szarlotka z bezą i kruszonką

Skoro na dobre zagościła u nas jesień, a sklepowe półki uginają się od przeróżnych odmian jabłek, nadszedł czas na upieczenie pysznej szarlotki. Mając sporo wolnego czasu w poprzedni weekend, zdecydowaliśmy się na wersję szarlotki z bezą i kruszonką. Spędzając miło niedzielne popołudnie w kuchni, przygotowaliśmy poszczególne warstwy jabłecznika, czyli kruche ciasto, prażone jabłka oraz puszystą i lśniącą bezę. To ciasto na kruchym spodzie łączy w sobie winność jabłek oraz słodkość piany z białek, i jest wprost idealne na niedzielny dodatek do kawy. 🙂

Składniki na szarlotkę z bezą i kruszonką

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Jabłka prażone:

  • 2 kg jabłek
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 rozgnieciony goździk
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka z jajek wielkości L
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem. W środku zrobić wgłębienie, wbić jajka, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Jabłka prażone:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Połowę jabłek wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać wodę oraz sok z połówki cytryny, dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną, co w zależności od gatunku owoców może potrwać od 15-30 minut. Przemieszać od czasu do czasu, aby nic nie przywarło do dna. Drugą połowę jabłek pokroić w kostkę, wrzucić do rozgotowanych owoców, dodać cukier, cynamon i goździk, wymieszać. Gotować jeszcze 10-15 minut, tak aby jabłka zrobiły się szkliste, ale nie straciły kształtu. Pod koniec wmieszać łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszaną w 1/4 szklanki wody, pozostawić do wystudzenia.

Beza:

Bezę przygotować, gdy ciasto zostanie upieczone i będzie stygło.

Białka ubić ze szczyptą soli, gdy piana będzie ubita na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną i ocet winny.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta ponownie owinąć w folię i włożyć do lodówki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć większą część ciasta, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut, do zezłocenia się ciasta. Przestudzić.

Na podpieczony spód wyłożyć prażone jabłka, na nich rozprowadzić równomiernie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć mniejszy kawałek ciasta.

Szarlotę z bezą i kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku przez 15 minut, wyjąć i pozostawić w blasze do wystudzenia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.