Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem

M&B
szakszuka (shakshouka) ze szpinakiem

Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem jest kolejnym pomysłem na posiłek przywiezionym z weekendowych wycieczek po Polsce. Po raz pierwszy słowo „szakszuka” zobaczyliśmy w menu jednej restauracji w Toruniu, a ciekawość, co to jest, zachęciła nas do wstąpienia tam na śniadanie. 🙂 Podano nam jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką – proste, smaczne i sycące danie na początek dnia. Warto to danie włączyć do domowego zestawu porannych posiłków, wzbogacając codzienną dietę o porcję zdrowych warzyw. Tym bardziej, że szakszukę przygotowuje się od razu dla kilku osób, można ją urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami i przyprawami, w sezonie wykorzystując świeże pomidory, a poza nim sięgając po pomidory z puszki. Na naszym blogu jako pierwsza pojawia się szakszuka ze szpinakiem, ale z pewnością za jakiś czas zamieścimy również inne wersje tego smakowitego śniadania.

Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem – składniki

  • 4 jajka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.

Paprykę umyć, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, przesmażać przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i smażyć kolejne dwie minuty. Po tym czasie dosypać czerwoną paprykę, smażyć około 5 minut, dość często mieszając. Do warzyw wlać pomidory z puszki, dodać oregano, oprószyć solą oraz pieprzem, kontynuować smażenie, aby zredukować ilość wody. Następnie na wierzchu rozrzucić liście szpinaku, zrobić 4 wgłębienia, w które wbić jajka, posypać je solą. Przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka się zetną.

Szakszukę ze szpinakiem podawać od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem.




szakszuka (shakshouka) ze szpinakiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem
Opublikowane
Średnia ocen
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis