Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sycące bułki pszenne

Print Friendly

sycące_bułki_pszenne

Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie, gdy czeka nas długi dzień.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli




Wykonanie

W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Z ciasta uformować 6 bułek, rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

Bułki pszenne naciąć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 25 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.