Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Świąteczna gęś wg Jamiego Olivera

Print Friendly, PDF & Email

świąteczna gęś wg Jamiego Olivera

Mając świeżą owsianą gęś w lodówce, propozycji na jej upieczenie szukaliśmy wśród przepisów stworzonych przez kucharzy angielskich. Najbardziej spodobała nam się pieczona gęś Jamiego Olivera ze świątecznymi przyprawami – cynamonem, anyżem i goździkami. Otrzymaliśmy wyjątkowe świąteczne danie – aromatyczną, bogatą w smaku gęś, smakowite warzywa oraz pyszny, naturalny sos. Dobrze, że ta pieczona świąteczna gęś była tak duża, to mogliśmy cieszyć się tymi smakami o wiele dłużej. 🙂

Składniki na świąteczną gęś wg Jamiego Olivera

Pieczona gęś:

  • 1 gęś (4-4,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera

Świąteczna przyprawa do mięsa:

  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej

Sos do pieczonej gęsi:

  • sos powstały podczas pieczenia gęsi
  • 1 l rosołu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Świąteczna przyprawa do mięsa:

Do młynka wsypać wszystkie składniki, drobno zmielić.

Pieczona gęś:

Gęś umyć, osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz i skórę. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz świąteczną przyprawą. Zszyć lub spiąć wykałaczkami oba otwory, nogi i skrzydła związać sznurkiem. Wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia gęś wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem.

Obrać i umyć marchewki, pietruszkę i seler, pokroić je na mniejsze kawałki.

Wykonanie

Na dużą i głęboką blachę (najlepiej z kratką do pieczenia mięsa) przełożyć gęś piersią do góry, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Piec z termoobiegiem 30 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150oC, piec 4-4,5 godziny – przyjmując 1 godzinę na 1 kilogram mięsa. Co pół godziny gęś polewać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar odlewać.

Na 1,5 godziny przed zakończeniem pieczenia na blachę dołożyć warzywa.

Po upieczeniu gęsi wyjąć ją z piekarnika, odstawić, żeby mięso odpoczęło.

Warzywa wyjąć na żaroodporny półmisek, trzymać je w ciepłym piekarniku.

W garnku podgrzać ok. 1 szklankę sosu powstałego podczas pieczenia gęsi i warzyw. Wsypać mąkę, chwilę ją podsmażać, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Stopniowo wlewać rosół, w dalszym ciągu mieszając, aż uzyska się gęsty sos. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.

Świąteczną gęś według Jamiego Olivera podawać z warzywami i sosem oraz z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.