Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Surówka z selera

Print Friendly, PDF & Email

surówka z selera

Inspiracje mieszkają wszędzie, ta przyszła do nas ze sklepowej półki. Najpierw kupiliśmy pudełeczko surówki w celu wypróbowania i tak nam ona posmakowała, że od tamtej chwili surówka z selera często gości na naszym stole jako dodatek do obiadu. W tegoroczne wakacje była także hitem rodzinnego spotkania, smakowała nawet dzieciom niejedzącym warzyw. Nic dziwnego, ciężko jest się oprzeć połączeniu jabłek, selera korzeniowego i słodyczy rodzynek. Zdecydowanie polecamy smaczną domową surówkę z selera. 🙂

Składniki na surówkę z selera

  • 400 g selera korzeniowego
  • 350 g jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli




Przygotowanie

Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazdka. Do pustej miski wlać sok z cytryny, tarkę posmarować cytryną, jabłka zetrzeć także na grubych oczkach, wymieszać z sokiem – dzięki temu jabłka pozostaną białe.

Do jabłek przełożyć seler, dodać szczyptę soli, śmietanę, majonez, cukier i rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Surówkę z selera schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.