Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Surówka z kiszonych buraków z porem

Print Friendly

surówka z kiszonych buraków z porem

Surówka z kiszonych buraków to pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz czerwony. Szkoda marnować tak zdrowe i smaczne warzywa, dlatego zamiast wyrzucać buraki do kosza można je wykorzystać do zrobienia prostych surówek – w połączeniu np. z jabłkami i porem. Do starcia buraków najlepiej użyć gumowych rękawiczek, ponieważ dłonie mocno się farbują i nawet następnego dnia mogą pozostać na nich ślady. Mimo tego warto przygotować pyszną i zdrową surówkę z kiszonych buraków z porem.

Składniki na surówkę z kiszonych buraków z porem

  • 300 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony)
  • 2 średnie słodkie jabłka
  • 1 średni por (biała część)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki majonezu




Przygotowanie

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także na dużych oczkach do miseczki z burakami.

Por umyć, pokroić na cienkie plasterki, pooddzielać od siebie krążki, dodać do pozostałych składników.

Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, surówkę z buraków kiszonych z porem odstawić do przegryzienia się smaków.




1 Komentarz

  1. 2 grudnia 2015    

    Połączenia buraków z porem jeszcze nie robiłam, ale brzmi interesująco

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.