Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Surówka z kiszonej kapusty

Print Friendly, PDF & Email

surówka z kiszonej kapusty

Jedną z podstawowych polskich surówek jest surówka z kiszonej kapusty. Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, E, fosforu i wapnia. Do tego jest niskokaloryczna, bo 100 g surówki z kiszonej kapusty dostarcza jedynie 17 Kcal. Z ciekawostek możemy dodać, że corocznie we wrześniu w miejscowości Charsznica odbywają się Dni Kapusty. Kto wie, czy i nasza kapusta użyta do surówki nie pochodziła z tamtejszych upraw i nie brała udziału w tym święcie. 😉

Składniki na surówkę z kiszonej kapusty

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Kapustę przepłukać pod zimną wodą, odcisnąć i poszatkować.

Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę.

Do miski włożyć kapustę, startą marchewkę, cebulę oraz pietruszkę. Dodać oliwę, musztardę, cukier, dokładnie wszystko wymieszać. Surówkę z kiszonej kapusty doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.