Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Print Friendly, PDF & Email

surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami to doskonały dodatek do obiadu, który łączy w sobie warzywa i owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka z kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania.

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z owocami

  • 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g)
  • 5-7 śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 10 listków świeżej mięty
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Kapustę pekińską drobno pokroić, śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, obrać je z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki.

Miętę opłukać, posiekać.

Z oliwy, wody, octu, miodu oraz posiekanej mięty przygotować sos do surówki. Polać nim kapustę pekińską i owoce, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Surówkę z kapusty pekińskiej z owocami podawać jako dodatek do obiadu.




surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.