Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Spring rolls z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

spring rolls z warzywami

Wiosenne spring rolls z warzywami przyciągają uwagę kolorami nawet wtedy, gdy warzywa zawinięte w papier ryżowy leżą jeszcze na talerzu. Ta lekka, wiosenna przekąska z pewnością sprawdzi się podczas wieczornego przyjęcia, ale także można ją zabrać na piknik na świeżym powietrzu. W przygotowywaniu sprong rolls fajne jest to, że do środka można wkładać każde warzywo, które lubimy i jest na nie sezon, ale również można je przygotować z dodatkiem kawałków mięsa lub krewetek. Smak tej świeżej, warzywnej przekąski uzupełnia słodko-pikanty sos, w którym macza się warzywne sajgonki. Polecamy tę smaczną i zdrową przekąskę. 🙂

Składniki na spring rolls z warzywami

Spring rolls:

  • 1 opakowane papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 opakowanie dowolnych kiełków (u nas jarmużu)
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek rzodkiewek

Sos do spirng rolls:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 łyżka miodu
  • mały kawałek chili i imbiru
  • 1 ząbek czosnku




Przygotowanie

Spring rolls:

Marchewki i białą rzodkiew obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki, długości odpowiadającej 1/3 wysokości papieru ryżowego.

Sałatę rzymską oraz ogórki umyć, ogórki pokroić w cienkie słupki o długości 1/3 wysokości papieru ryżowego.

Rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i również pokroić w cienkie słupki.

Sos do spring rolls:

Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce. Chili bardzo drobno pokroić.

Do miseczki wlać sos sojowy, ostrygowy i ocet. Dodać miód oraz pokrojone dodatki (chili, imbir, czosnek), całość wymieszać łyżeczką.

Wykonanie

Do szerokiej miseczki wlać ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy i po chwili, gdy zacznie robić się miękki, wyjąć go i położyć na blacie.

Na środku położyć kawałki sałaty rzymskiej, paski marchewki, ogórka, rzodkiewek i białej rzodkwi oraz porcję kiełków. Papier ryżowy zwijać ciasno, tak jak krokiety, zaczynając od zwinięcia do środka jednego z boków, po czym zamknąć spring rollsa od góry i dołu. Tak samo postępować z każdym płatem papieru ryżowego.

Spring rolls z warzywami podawać z dodatkiem sosu od razu po przygotowaniu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × 4 =