Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Spaghetti z krewetkami i chili

Print Friendly

spaghetti_z_krewetkami_i_chili

Krewetki najczęściej przygotowujemy sobie z suszonymi pomidorami i jemy z pieczoną bagietką. Tym razem zrobiliśmy je jako danie obiadowe z makaronem spaghetti i papryczką chili. To bardzo prosta i smaczna potrawa, którą można przyrządzić w 20 minut. Tak więc nie tylko smak jest dużą zaletą, ale także krótki czas przygotowania. Osoby lubiące pikantne rzeczy mogą dać całą papryczkę chili, takie spaghetti z krewetkami na pewno trafi w ich gusta. 🙂

Składniki na spaghetti z krewetkami i chili

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 g makaronu spaghetti
  • sól do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Zamrożone krewetki przelać ciepłą wodą, odstawić do odkapania.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie w trakcie przygotowywania dodatków. Odcedzić, przelać wodą, żeby się nie skleił.

Cebulę obrać, pokroić w krążki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, pokroić w plastry. Papryczkę chili umyć, pociąć także w plastry, usunąć pestki. Razem dodać do cebuli, smażyć 5 minut.

Wsypać krewetki, smażyć kolejne 5 minut. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron spaghetti, mieszając, trzymać na ogniu do zagrzania się potrawy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.