Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sos pomidorowy do pizzy

Print Friendly

sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do pizzy lub tart wytrawnych. Wedle upodobań można go doprawić dodatkowym czosnkiem lub ulubionymi przyprawami. Jest gęsty, więc nie rozmoczy ciasta, a przy tym nada lekkiej wilgoci i aromatów.

Składniki na sos pomidorowy do pizzy

  • 2 duże pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki.

Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i gałązkę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, należy często mieszać.

Przed nałożeniem sosu pomidorowego na pizzę wyjąć gałązkę tymianku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.